Makaron z krewetkami
Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej, a przy tym niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i niskiej kaloryczności. Nie trzeba być mistrzem patelni, aby przyrządzić przepyszne krewetki.
Przepis:
Smażymy czosnek na rozgrzanej oliwie (trzeba uważać, aby go nie przypalić, tzn. nie był brązowy, ponieważ będzie gorzki). Następnie dodajemy umyte pomidorki koktajlowe i smażymy przez kilka minut. Dodajemy krewetki i posypujemy całośc pietruszką. Dusimy wszytsko przez kilka minut, aż krewetki będą miały taki różowy kolor. Po czasie na patelnie dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy wszystko i podajemy.
Krewetki możemy także przyrządzić w inny sposób.
Czosnek przysmażamy delikatnie na maśle. Dodajemy krewetki i posypujemy wszytsko pietruszką. Dolewamy kieliszek białego wina (może być więcej) i dusimy przez kilka minut.
Makaron ze szpinakiem
Przepis:
Na rozgrzaną oliwę dodajemy czosnek i cebulkę. Podsmażamy wszytsko delikatnie i dodajemy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę (fileta wcześniej posypujemy pieprzem i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny). Wszystko smażymy często mieszając. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy umyty szpinak i przykrywamy patelnie pokrywą. Po kilku minutach wszytsko mieszamy i dodajemy kilka łyżek śmietany (można pominąć).
Smacznego!