Kulinarne przygody

Łosoś

      Ryby powinno się jeść często. Najczęsciej robię łososie (najbardziej mi smakują). Łosoś gotowany na parze z warzywami jest zdrowy, szybki i sycący. Jednak do gotowania na parze potrzebne jest specjalne naczynie. Nie mam super profesionalnego garnka do gotowania na parze, mam za to taki oto koszyk:

W zupełności wystarcza!

               Przepis:

      Najbardziej lubię klasycznego łososia. Wystarczy, te "pięterka" koszyka  wyłożyć folią aluminiową. Na najniższej półce kładziemy kawałek łososia. Dopraiwamy solą, pieprzem i posypujemy pietruszką (świeżą!). Możemy na łososiu położyć kawałek masła. Na górnej półce wykładamy warzywa pokrojone w ralarki (cebula, ziemniaki, papryka - cokolwiek!). Koszyczek kładziemy na garnku z gotującą się wodą i parujemy aż do piękkości warzyw (trzeba pilnować, aby łososć też był gotowy!). Wszystko wykłądamy na talerz i polewamy sokiem z cytryny. 

Roladki 

   A co, gdy mamy ochotę na jakąś przekąskę? Lub gdy spodziewamy się gości? Roladki z łososia to świetna i tania opcja!

   Przepis:

   Nic skomplikowanego. Musimy przygotować: tortillę, plastry wędzonego łososia, kremowy serek, rukolę i ogórka. Chyba mogę to  nazwać taką własną wersją sushi. Tortillę smarujemy całą serkiem, kładziemy plasterki łososia oraz rukolę. Pokrojonego w paski ogórka kładziemy wzdłuż tortilli z jednej strony i od niej zaczynami "rolować" roladkę. Do takiej potrawy możemy dodać wszystko co nam pasuje. Mi taka 'minimalistyczna' wersja jak najbardziej pasuje.   

Smacznego!  

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl