Łosoś
Ryby powinno się jeść często. Najczęsciej robię łososie (najbardziej mi smakują). Łosoś gotowany na parze z warzywami jest zdrowy, szybki i sycący. Jednak do gotowania na parze potrzebne jest specjalne naczynie. Nie mam super profesionalnego garnka do gotowania na parze, mam za to taki oto koszyk:
W zupełności wystarcza!
Przepis:
Najbardziej lubię klasycznego łososia. Wystarczy, te "pięterka" koszyka wyłożyć folią aluminiową. Na najniższej półce kładziemy kawałek łososia. Dopraiwamy solą, pieprzem i posypujemy pietruszką (świeżą!). Możemy na łososiu położyć kawałek masła. Na górnej półce wykładamy warzywa pokrojone w ralarki (cebula, ziemniaki, papryka - cokolwiek!). Koszyczek kładziemy na garnku z gotującą się wodą i parujemy aż do piękkości warzyw (trzeba pilnować, aby łososć też był gotowy!). Wszystko wykłądamy na talerz i polewamy sokiem z cytryny.
Roladki
A co, gdy mamy ochotę na jakąś przekąskę? Lub gdy spodziewamy się gości? Roladki z łososia to świetna i tania opcja!
Przepis:
Nic skomplikowanego. Musimy przygotować: tortillę, plastry wędzonego łososia, kremowy serek, rukolę i ogórka. Chyba mogę to nazwać taką własną wersją sushi. Tortillę smarujemy całą serkiem, kładziemy plasterki łososia oraz rukolę. Pokrojonego w paski ogórka kładziemy wzdłuż tortilli z jednej strony i od niej zaczynami "rolować" roladkę. Do takiej potrawy możemy dodać wszystko co nam pasuje. Mi taka 'minimalistyczna' wersja jak najbardziej pasuje.
Smacznego!